GY.I.K.

Magyarországon 1990-es években terjedt el. Ez könnyíti meg a reggelik elkészítését a családokban. Egyszerűbbé vált az ebédek felmelegítése. Egyszerű és praktikus a használatuk. 

Néhány dolgot kell betartanunk: 

 • fém (kanál, kés, fémedény, alufólia) nem rakható be a mikrohullámú sütőbe! 
 • tartsuk be a mennyiség és idő arányát 
 • győződjünk meg arról, hogy az ajtót jól zártuk-e be!
 • amennyiben minden nap használjuk a készüléket, akkor a tányért és a mikró belső terét tartsuk tisztán!
 • ÜRESEN NE KAPCSOLJUK BE!
 • a szellőző rácsokat mindig hagyjuk szabadon!  

Ha sütni szeretnénk a mikrohullámú sütővel, akkor például a tésztában lévő vizet melegítjük, ami el is forr sütés közben. Így alacsony hőmérsékleten sütünk. Tulajdonképpen inkább nevezhetjük főzésnek, mint sütésnek a mikrohullámú sütővel történő ételkészítést. 

Használatának egyik előnye, hogy alacsony teljesítmény felhasználásával is egyenletesebb a melegítés.  Amennyiben olyan ételt vagy italt melegítünk, mely megkeverhető, akkor a maximális teljesítményt használjuk rövid időre beállítva.

Érdemes mikrohullámú sütőt használnunk? 

Igen, mert használata kényelmes, gyors és mindenképpen megkönnyíti a család életét.   

Hogyan alakítja a mikrohullámú sütő az elektromos áramot hővé?

 • Az erős fémdobozban található egy mikrohullámú generátor, az úgynevezett magnetron. Amikor elkezdi főzni, a magnetron áramot vesz a konnektorból, és nagy teljesítményű, 12 cm-es  rádióhullámokká alakítja át.
 • A magnetron ezeket a hullámokat egy hullámvezetőnekk nevezett csatornán keresztül juttatja be az élelmiszer terébe. 
 • Az étel egy forgótányéron helyezkedik el, lassan forog, így a mikrohullámú sütő egyenletesen süti meg.
 • A mikrohullámok  visszaverődnek az ételrekesz fényvisszaverő fémfalairól. Amikor a mikrohullámú sütő eléri magát az ételt, nem egyszerűen visszapattan. Ahogy a rádióhullámok egyenesen áthaladhatnak a ház falán, úgy a hullámok is behatolnak az étel belsejébe. Ahogy áthaladnak rajta, gyorsabban rezegtetik a benne lévő molekulákat.
 • A rezgő részecskék hővel rendelkeznek, így minél gyorsabban rezegnek a molekulák, annál melegebb lesz az étel.

A sütő tere egy teljesen zárt tér. Fontos, hogy az ajtónak tökéletesen záródnia kell. Így a mikrohullámok benn maradnak a sütőtérben. Az ajtón keresztül bepillantást nyerhetünk a sütőtér belsejébe is.

Az egyenletes melegítés érdekében a tányérnak folyamatosan kell forognia. Működési elv: a magnetron egy speciális elektroncső, mely tartalmazza a felfűtött katódot. A csillámlap védi a magnetront. Ennek a csillámlapnak tisztának és sérülésmentesnek kell lennie. Amennyiben megsérül a csillámlap, a magnetron is sérülhet. A csillámlapot olcsóbb cserélni, mint egy magnetront, ezért ajánlatos kicseréltetni a sérült csillámlapot minél előbb.