Magyarországon 1990-es években terjedt el. Ez könnyíti meg a reggelik elkészítését a családokban. Egyszerűbbé vált az ebédek felmelegítése. Egyszerű és praktikus a használatuk.
Néhány dolgot kell betartanunk:
- fém (kanál, kés, fémedény, alufólia) nem rakható be a mikrohullámú sütőbe!
- tartsuk be a mennyiség és idő arányát
- győződjünk meg arról, hogy az ajtót jól zártuk-e be!
- amennyiben minden nap használjuk a készüléket, akkor a tányért és a mikró belső terét tartsuk tisztán!
- ÜRESEN NE KAPCSOLJUK BE!
- a szellőző rácsokat mindig hagyjuk szabadon!
Ha sütni szeretnénk a mikrohullámú sütővel, akkor például a tésztában lévő vizet melegítjük, ami el is forr sütés közben. Így alacsony hőmérsékleten sütünk. Tulajdonképpen inkább nevezhetjük főzésnek, mint sütésnek a mikrohullámú sütővel történő ételkészítést.
Használatának egyik előnye, hogy alacsony teljesítmény felhasználásával is egyenletesebb a melegítés. Amennyiben olyan ételt vagy italt melegítünk, mely megkeverhető, akkor a maximális teljesítményt használjuk rövid időre beállítva.
Érdemes mikrohullámú sütőt használnunk?
Igen, mert használata kényelmes, gyors és mindenképpen megkönnyíti a család életét.
Hogyan alakítja a mikrohullámú sütő az elektromos áramot hővé?
- Az erős fémdobozban található egy mikrohullámú generátor, az úgynevezett magnetron. Amikor elkezdi főzni, a magnetron áramot vesz a konnektorból, és nagy teljesítményű, 12 cm-es rádióhullámokká alakítja át.
- A magnetron ezeket a hullámokat egy hullámvezetőnekk nevezett csatornán keresztül juttatja be az élelmiszer terébe.
- Az étel egy forgótányéron helyezkedik el, lassan forog, így a mikrohullámú sütő egyenletesen süti meg.
- A mikrohullámok visszaverődnek az ételrekesz fényvisszaverő fémfalairól. Amikor a mikrohullámú sütő eléri magát az ételt, nem egyszerűen visszapattan. Ahogy a rádióhullámok egyenesen áthaladhatnak a ház falán, úgy a hullámok is behatolnak az étel belsejébe. Ahogy áthaladnak rajta, gyorsabban rezegtetik a benne lévő molekulákat.
- A rezgő részecskék hővel rendelkeznek, így minél gyorsabban rezegnek a molekulák, annál melegebb lesz az étel.
A sütő tere egy teljesen zárt tér. Fontos, hogy az ajtónak tökéletesen záródnia kell. Így a mikrohullámok benn maradnak a sütőtérben. Az ajtón keresztül bepillantást nyerhetünk a sütőtér belsejébe is.
Az egyenletes melegítés érdekében a tányérnak folyamatosan kell forognia. Működési elv: a magnetron egy speciális elektroncső, mely tartalmazza a felfűtött katódot. A csillámlap védi a magnetront. Ennek a csillámlapnak tisztának és sérülésmentesnek kell lennie. Amennyiben megsérül a csillámlap, a magnetron is sérülhet. A csillámlapot olcsóbb cserélni, mint egy magnetront, ezért ajánlatos kicseréltetni a sérült csillámlapot minél előbb.